Znamenitost i kultura

Malinska je razvijeno turističko središte na sjeverozapadnoj obali otoka Krka, u neposrednoj okolici mjesta nalaze se:
Samostan franjevaca trećoredaca, s crkvom Sv. Marije Magdalene iz 1480.g. u Portu (3 km od Malinske), koji se nalazi na krajnjem zapadu Malinskog zaljeva.
Crkvu su u 15. stoljeću Frankopani darovali glagoljašima, koji su uz nju izgradili samostan.
U samostanu se danas nalazi i mali uređeni muzej sa sakralnim sadržajima te vrijednom etnografskom zbirkom, iz Dubašnice.
Još 1850. godine sagrađen je i toš za proizvodnju ulja.
Župna crkva sv. Apolonara u Bogovićima, sagrađena u 19. stoljeću, na mjestu na kojem se nekada nalazila kapelica.
Svake godine održava se tradicionalna Malinskarska noć – dan općine i blagdan Sv. Apolinara zaštitnika župe i mjesta, koja se tradicionalno priređuje 23. srpnja.
U Malinskoj se turizam počeo razvijati prije stotinjak godina.

crkva sv Apolinara
Franjevački samostan sv.Marije Magdalene, Porat
Malinskarske noći

Položaj

(geografske i klimatske značajke)

Smještena u šumovitom zaljevu na zapadnoj strani otoka Krka, s još dvadesetak okolnih naselja Malinska pripada području pod nazivom Dubašnica. Dubašljanski zaljev prepun je uvala i uvalica a zahvaljujući takvom geografskom položaju, ovaj je kraj zaštićen od hladnih vjetrova, s malim brojem padalina i oko 260 sunčanih dana godišnje.

Klima je blaga, mediteranska.

Povijest

Bogata glagoljaška baština donijela je otoku Krku epitet kolijevke hrvatske pismenosti i kulture. Dubašnica je dala svoj doprinos glagoljaškoj tradiciji i to zahvaljujući aktivnostima svećenika glagoljaša.

Većinu spomenika kulturno-povijesne baštine čine upravo sakralni objekti među kojima se ističe kompleks iz 1480. godine. Čine ga crkva sv. Marije Magdalene, franjevački samostan, redovnički samostan te muzej s raritetnim izlošcima i glagoljaškim lapidarijem.

franjevački muzej porat
Franjevački samostan sv.Marije Magdalene, Porat1

Kultura

Tijekom godine u Malinskoj možete uživati u brojnim koncertima klasične i tradicionalne glazbe koji se osim u atriju franjevačkoga samostana održavaju i na drugim lokacijama.

Osim župne crkvu sv. Apolinara u Bogovićima potrebno je istaknuti i crkveno-galerijski kompleks Sv. Nikole u središtu Malinske. Kompleks je novijega datuma, a ljeti je središte likovnih događanja.

t_image_325
t_image_325

Plaže

Čisto more i brojne privlačne pješčane i šljunčane plaže,
te skrovite uvala za one koji ne vole velike gužve na plaži,
omogućuju uživanje u moru i suncu.
Već godinama se na plaži Rupa, kao priznanje kvaliteti i opremljenosti plaže, vijori međunarodna nagrada, Plava zastava.

Priroda

Prirodne ljepote, ugodna i blaga klima predstavljaju značajno obilježje Malinske. Upravo su te prirodne značajke utjecale na početke razvoja turizma.

Zahvaljujući bujnoj vegetaciji i mikroklimi, Malinska je poznata po lječilišnom i kupališnom potencijalu.

Rajski put
Rajski put 2

Gastro

Ugostiteljski objekti u Malinskoj i njezinoj bližoj okolici čuvaju i razvijaju primorsko – ribarsku tradiciju ovoga kraja putem svoje gastronomske ponude zahvaljujući kojoj gost može doživjeti i okusiti dio dubašljanske prošlosti.

Osnovna gastronomska ponuda restorana, konoba i hotela temelji se na plodovima mora koji, u kombinaciji s plodovima zemlje, čine dio autohtone dubašljanske kuhinje.

+385 112 Poziv za žurnu pomoć | +385 192 Policija | +385 194 Hitna pomoć | +385 193 Vatrogasci | +385 1987 Pomoć na cestama
+385 195 traganje i spašavanje na moru

Dobro došli u Sara apartmane Malinska otok Krk

Nekada poznata kao brodovima sigurna luka, danas je poznato turističko mjesto koje čuva i svoju ribarsku i pomorsku tradiciju.

NAŠA ADRESA

Gordana Stanković
K. Ostrogovica 4, 51511 Malinska
Tel./Fax +385 ( 0 ) 51 – 858 085 | Mobil. +385 ( 0 ) 91 – 54 61 06 1
E-Mail: sara-apartments@hotmail.com
facebook.com/sara.apartments | Skype ID: sara.apartments

 

Skeniraj i preuzmi našu vCard

sara apartmani qrcode

Vaše ime (obavezno)

Vaš Email (obavezno)

Datum dolaska

Datum odlaska

Naslov

Vaša poruka

Prijavite se za newsletter

mc_script_black_web